Therapia Garden Psikoloji


  Telefon : 0 (538) 310 72 72

Bu bölümde sizler için hazırladığımız Sık Sorulan Sorulardan seçilmiş yazılar hakkında bazı temel metin bilgiler yer almaktadır.

KENDİNİZE NELER SORMALISINIZ?

Bir psikolog seçmeye karar verdiğinizde şunları düşünün;

  • Psikoterapiyi yalnız mı almak istiyorsunuz yoksa eşiniz veya çocuklarınızla mı?
  • Psikoterapi ile ne amaçlıyorsunuz?
  • Psikoterapiyi öderken sağlık sigortanızı mı kullanacaksınız?
  • Eğer sigortanız yoksa bunu karşılayabilecek durumda mısınız?
  • Ne kadar devam edebilirsiniz
  • Hangi günler uygun olacaksınız

PSİKOLOĞA NELER SORMALISINIZ?

Ulaştığınız isimlerle ilgili biraz araştırma yapmalısınız. Bir psikologla ilk görüşme için telefon idealdir. Mail yazmak isteyebilirsiniz ama güvenilirlik için telefon daha uygun bir seçenek. Ayrıca yazmaktansa söylemek daha hızlı bir yöntemdir. Psikologlar çoğunlukla danışanlarıyla terapide olabilirler ve telefona hemen cevap veremeyebilirler. Adınızı, telefonunuzu söyleyin ve durumunuzu kısaca özetleyen bir mesaj bırakın. Konuştuğunuzda psikoloğunuza sorabileceğiniz bazı sorular;

  • Yeni hasta kabul ediyor musunuz?
  • Erkekler/Kadınlar/çocuklar/gençler/çiftler/aileler ile çalışıyor musunuz? (Aradığınız gruba göre)
  • Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?
  • Uzmanlık alanınız nedir?
  • Benimkine benzer problemler yaşayan insanlarla daha önce çalıştınız mı?
  • Tedavi yaklaşımlarınız neler? Daha önce kullandığınız yöntemlerin benim problemime yardımcı olabileceğini düşünüyor musunuz?
  • Ödeme seçenekleriniz neler? Taksitlendirme imkanınız var mı? Kredi kartı/çek kabul ediyor musunuz?
  • Sigorta şirketimden direkt ödeme almayı kabul eder misiniz?
  • Kaçırdığım randevular hakkındaki politikanız nedir?

Eğer sizin için sorun olabilecek başka durumlar varsa bunları psikoloğunuzla mutlaka görüşün. Kendi kültürünüzden veya dininizden bir psikologla çalışmak isteyebilirsiniz. Örneğin bazı psikologlar kişisel bilgileri paylaşmak konusunda diğerlerinden daha hassastır. Bu iletişim size beraber çalışıp çalışamayacağınız gösterir.

Bir psikoloğa danıştığınızda o da size danışıyor olacaktır. Psikoterapinin başarılı olması için kişilik olarak uyum sağlayabilmeniz profesyonel özellikler kadar önemli bir noktadır. Eğer psikoloğunuza uyum sağlayamadığınızı düşünüyorsanız bu konuyu mutlaka konuşun. O sizi başka birine yönlendirebilir.

Evlilik danışmanlığı sorunlara çözüm bulabilir mi

Bu gibi evlilik sorunları olan kişiler uzman psikolojik danışmanlarımız ile birebir görüşerek sıkıntılarını anlatıp sorunlarına özel çözüm bulma arayışına girmektedir. Evlilik sürecinde çiftlerin anlaşamaması, huzursuz olma hissi, fikir ayrılıkları, dini ve siyasi görüş ayrılıkları, güven bunalımı, aldatma – aldatılma gibi sorunların kişiye özel cevapları bulunarak, motivasyon verici ve yönlendirici destek sağlanıp, sorunlarının giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Seansların içeriği nedir?

Seansların en temel parçasını başvuran kişilerin aktardıkları ve sorunlarını nasıl gördükleri oluşturmaktadır. Seans boyunca karşılıklı görüşme yapılmakta ve sorunlara odaklanmaktadır. Seanslar bire bir görüşmeden, çift ve grup uygulamalarına kadar değişkenlik gösterir.

What information can be found in my health record

health record is created any time you see a health professional such as a doctor, nurse, dentist, chiropractor, or psychiatrist. You could find the following in your health record:

  • Your medical history and your family’s medical history
  • Labs and x-rays
  • Medications prescribed
  • Alcohol use and sexual activity
  • Details about your lifestyle (smoking, exercise, recreational drug use, high-risk sports, stress levels)
  • Doctor/nurse notes
  • Results of operations and proceduresGenetic testing
  • Research participation
  • Any Information you provide on applications for disability, life or accidental insurance with private insurers or government programs
  • Driver’s License
  • Social Security Number
  • Financial information such as credit cards and payment info

Anoreksiya nervoza nasıl bir psikiyatrik hastalıktır?

Anoreksiya nervozadaki temel belirtiler;  zayıf bir bedene sahip olma arzusu, kilo almaktan aşırı korku, beden imgesinde bozukluk ve adet kesilmesidir.  Hasta kilo kaybetme amacıyla özel davranış biçimleri geliştirir. Hastaların yaklaşık yarısı bütün yiyecek alımını ileri derecede azaltarak kilo kaybeder. Bazıları yoğun egzersiz yapar. Hastaların diğer yarısı sıkı diyet uygular, ara sıra kontrol kaybederek tıkınırcasına yemek yer ve ardından bu yediklerini kusarak çıkarır. Hastalar aldıkları besinlerin kilo yapıcı etkisini azaltmak için laksatif (ishal yapıcı) , diüretik (su atıcı) gibi ilaçlara da baş vurabilirler. Sonuçta hasta, sağlığını tehdit edecek ölçüde zayıflamıştır.

Who has access to my health records

Many more people than you would ever want, including people outside the health care industry.

  • Insurance companies
  • Government agencies especially if you receive Medicare, Medicaid, SCHIP, SSI, Workers Comp or any local, state or federal assistance
  • Employers
  • Banks, Financial Institutions
  • Researchers
  • If you are involved in a court case, your health records can be subpoenaed and available to the public
  • Marketers
  • Drug companies
  • Data miners
  • Transcribers in and outside the U.S.
  • Many health websites collect information about you

Bulimiya nervoza nasıl bir hastalıktır?

Bulimiya nervoza aşırı yeme atakları  ve ardından gelen kusmaların ön planda olduğu bir yeme bozuklukları tablosudur. Hasta yine zayıf bir beden sahip olmak istediği için anoreksiya nervozadaki gibi yediklerini dışarı atmak, kalori yapıcı etkilerini gidermek için çeşitli yollara başvurur. Ancak bu tabloda farklı olarak hasta hafif kilolu ya da normal beden ağırlığındadır.

Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius

Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum.

Uyku bozuklukları için ne tür tedaviler uygulanır?

Doktorunuz size uyku probleminizin teşhisi için bir uyku kliniğine gitmenizi önerebilir. Uyku klinikleri özellikle uyku apnesi, narkolepsi ve kalp rahatsızlıklarıyla ilişkili uyku problemleri için faydalıdır. Bir veya iki gecenizi, uyurken kalbinizin, beyninizin ve nefes alıp vermenizin gözlemlendiği bir uyku laboratuvarında geçirmeniz gerekebilir. Uyku uzmanı test sonuçlarınızı gözden geçirerek, neyiniz olduğunu söyleyebilir. Uyku probleminiz stres veya bir hastalıktan, fazla kafein veya alkol almaktan, fiziksel veya duygusal problemlerden, kullandığınız ilaçlardan veya yaşam stilinizden kaynaklanabilir. Uzman doktor neden uyku problemi çektiğinizi anlamaya çalışır, bu da nasıl daha iyi uyuyabileceğinizin belirlenmesine yardımcı olur.

“Sadece bir saniye için gözlerinizi kapatın ve bir odaya girdiğinizi ve orada bazı arkadaşlarınızı ve meslektaşlarınızı gördüğünüzü düşünün, birden yere doğru bakıyorsunuz ve üzerinizde hiçbir giysinin olmadığının farkına varıyorsunuz”. Sosyal fobisi olan kişilerin bir toplumsal durumla karşılaştıklarında neler hissettiklerini bu senaryo çok iyi anlatmaktadır. “Büyük bir utanç duyarsınız, odadan kaçıp gitmek istersiniz, sanki ölecekmiş gibi olduğunuzu hissederseniz, hiç kimseyi yeniden görmek istemezseniz”. SF bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. Kişiler başkalarıyla etkileşimde bulunmalarını gerektiren ya da bir eylemi başkalarının yanında yerine getirmeleri gereken durumlardan korkarlar ve bunlardan olabildiğince kaçınmaya çalışırlar. Başkalarının kendileriyle ilgili olarak anksiyeteli, zayıf, kaçık ya da aptal gibi yargılarda bulunacağını düşünürler. Ellerinin ya da seslerinin titrediğinin farkına varacaklarıyla ilgili kaygılarından ötürü toplum önünde konuşmaktan korkabilirler ya da düzgün bir biçimde konuşamıyor gibi görünmekten korktukları için başkalarıyla karşılıklı konuşurken aşırı kaygı duyabilirler. Diğer insanların ellerinin sallandığını görmesinden utanç duyacaklarından korktukları için başkalarının yanında yemekten, içmekten ya da yazı yazmaktan kaçınabilirler.

Can my personal health information be used and disclosed without any notice to me or without my informed consent at the time of treatment

Yes.

The Amended HIPAA Privacy Rule states only that you must receive a Privacy Notice telling you how your personal health information will be used and disclosed. Section 164.520(c) (2) (i) (A).
Privacy Notices are often mistaken for consent forms, but they are simply notices telling you what will happen to your medical records.

Sosyal fobinin tipleri var mıdır? Ne sıklıkta görülür?

Sosyal fobi iki şekilde görülür. Korkular bir çok toplumsal durumları kapsıyorsa yaygın tip, bazı durumları kapsıyorsa (Başkalarının önünde imza atmak, yemek yemek, konuşma yapmak gibi) yaygın olmayan tiptir. Sosyal Fobi’nin yaşam boyu görülme oranı % 2-13 arasındadır. En sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biridir. Türkiye’de üniversite öğrencilerinde yapılan araştırmada %24’ünde bu hastalığın olduğu saptanmıştır.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy

Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.

Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?

Sosyal Fobi’de korkulan durumla karşılaşıldığında bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bunlar yüz  kızarması, terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı, nefes kesilmesi, nefes darlığı, mide barsak sisteminde rahatsızlık, diyare, kas gerginliği, titreme gibi. Bu sırada aklından geçen düşünceler “güçsüzüm, yetersizim, çirkinim, beğenilmiyorum, sevilmeye layık değilim, hata yapmamalıyım, mükemmel olmalıyım, kaygılı olduğumu belli etmemeliyim, rahat davranmalıyım, kusursuz görünmeliyim, herkesin beğenisini kazanmalıyım” şeklindedir. Bu düşünceler sonrasında oluşan kaçınma belirtileri ise korkulan ortama girmeme, korkulan ortamı terk etme, göz temasından kaçınma, ilgisiz şeyler düşünme şeklinde olabilir.

Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeği’nde belirlenen sosyal durumlar şu şekildedir.

  • Toplum içinde telefonla görüşme
  • Küçük bir grup etkinliğinde yer alma
  • Toplum içinde yemek yeme
  • Toplum içinde bir şeyler içme
  • Yetkili biri ile konuşma
  • Dinleyiciler önünde konuşma, rol yapma
  • Partiye/ eğlenceye gitme
  • Başkaları tarafından izlenirken çalışma
  • Başkaları tarafından izlenirken yazma
  • Çok iyi tanımadığı biriyle telefonda görüşme
  • Çok iyi tanımadığı biriyle yüz yüze konuşma
  • Yabancılarla karşılaşma
  • Genel tuvaletleri kullanma
  • Birilerinin oturduğu odaya girme
  • İlgi odağı olma
  • Bir toplantıda hazırsızlık konuşma yapma
  • Yetenek, yeti veya bilgi testine tabi tutulma
  • İyi tanımadığı birine onaylanmadığını veya aynı düşüncede olmadığını ifade etme
  • Çok iyi tanımadığı birinin gözlerinin içine bakma
  • Önceden hazırlanmış bir raporu bir gruba sözel olarak sunma
  • Romantik veya cinsel ilişki amacıyla birini tavlamaya çalışma
  • Alınan bir malı parasını geri almak üzere  iade etme
  • Parti / davet verme
  • Israrlı bir satıcıya karşı koyma

Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum

Claritas est etiam processus dynamicus, qui sequitur mutationem consuetudium lectorum. Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis per seacula quarta decima et quinta decima. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum.

Psikolojik danışmanlara kimler başvurabilir?

Aile ve evlilik gibi sorunları olan veya bireysel, cinsel ve kurumsal sorunları olan kişiler psikolojik danışmanlara başvurabilirler.

Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue

Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.